Hra o čas

Hra o čas je tak stará, jak lidstvo samo a jistě si ji zahrál už každý z nás. Cílem je dostat pod kontrolu právě čas. Náš čas. Kdy hru o čas nejčastěji hrajeme? Jsou dvě charakteristické varianty, ale všechny vycházejí z toho, že máme času žalostně málo. Když se Vaše událost kvapem blíží můžete buďto zrychlit svoje tempo a stihnout ji a nebo pokud na ní nemáte dostatek sil, událost odložíte. Nic nového, já vím. Pojďme se po připomínce této hry podívat na letošní první (ne)zasedání zastupitelů obce Kunratice u Cvikova.

Na zasedání 16. 1. 2013 se dostavilo pouze pět zastupitelů, což je pro naši obec neusnášení schopný počet. Zasedání je tedy ukončeno. Velmi zajímavé je, že přestože je jedním z bodu programu (nesmyslné a nepotřebné) doplnění členů JSDH, přišli tento bod podpořit pouze dva členové místního SDH, a to Minařík starší a Iwanejko. Jindy se toto bratrstvo o své zájmy a potřeby pere s plnou účastí. Nedostavil se ani Minařík mladší, který předkládá další bod programu – úprava jednacího řádu ZO. Jaké klacky pod nohy občanů Kunratic u Cvikova asi připravil tentokrát? Nedostavila se ani Hanáková, jež dochází s takřka železnou pravidelností a můžeme ji pochválit za jednu z nejvyšších účastí na zasedáních. V zasedací místnosti nebyly k dispozici programy jednání, jež vždy byly. A jen na okraj, Minařík byl potěšen přítomností K. Hradiské, s tím že s ní po skončení zasedání potřebuje mluvit.

Souhra náhod. Možná. Už několikrát se v obci Kunratice u Cvikova stalo, že kvůli malé účasti Vámi volených zastupitelů bylo jejich zasedání ukončeno pro neusnášení schopnost. Ale já Vám přidám ještě jednu náhodu. Dopoledne před zasedáním zastupitelé obdrželi e-mailem zprávu finančního výboru, jemuž předsedá K. Hradiská, o výsledcích kontroly provedené na Obecním úřadu Kunratice u Cvikova. Cituji závěr z kontroly:

Dokumentace k rekonstrukci ZŠ a MŠ Kunratice u Cvikova je pro kontrolní orgán značně nepřehledná, nachází se na několika místech OÚ Kunratice u Cvikova. Ve smlouvě o dílo chybí položkový rozpočet. V celkovém položkovém rozpočtu je zahrnuto i vybavení kuchyně. Výběrové řízení bylo původně vyhlášeno na firmu, která provede půdní vestavbu, na rekonstrukci a vybavení kuchyně elektrospotřebiči další výběrové řízení vyhlášeno nebylo. Finančnímu výboru nebyly předloženy rozpočet a vyúčtování dílčích faktur jak je uvedeno ve smlouvě o dílo odstavec 4,1 platební podmínky. Finanční výbor zjistil neoprávněné proplacení Fa č. 312042 na částku 124 144,80 Kč. Faktura je vystavena na základě objednávky/smlouvy Z 311-2012-01 na vzduchotechniku. Přiložený rozpočet u smlouvy Z 311-2012-01 v položce 63 – vzduchotechnika je uvedena částka 0 Kč.

Osobně si myslím, že pod tíhou těchto skutečností, by se s pomocí GSM služeb dala začít hra o čas hrát. Jsem zvědav na dnešní zasedání ZO a velmi se na obhajobu proti těmto závěrům těším. Za 14 dní se dá vymyslet ledacos. A zoufalí lidé dělají zoufalé činy.

Rekonstrukce místní školy a školky bylo ožehavé téma a udála se kolem ní spousta zajímavých věcí. Naše sdružení si vyžádalo prostřednictvím pana Pavluse dokumentaci k rekonstrukci, abychom se na její ekonomickou a legislativní stránku podívali velmi zblízka. Podklady již máme a pro jejich obsáhlost Vám informace předložíme v samostatném článku.

Příspěvek byl publikován v rubrice Pochybení úřadu, Zasedání zatupitelstva. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře u Hra o čas

  1. Jan Třísko napsal:

    Hra o čas se zjevně hraje dál. Projednání zprávy o kontrole obecních financí se odkládá do doby, než proběhne kontrola vyúčtování dotací u jejich poskytovatelů. Navíc na návrh Minaříka ml. se frekvence zasedání zastupitelů obce prodlužuje na dobu jednou za dva měsíce.

    Dochází Vám Váš čas? Skočte si pro kousek na OÚ Kunratice u Cvikova 😀

  2. Jan Třísko napsal:

    Do dnešního dne (10. 8. 2014) nebyla zpráva finančního výboru zastupitelstvem projednána. Pravděpodobně se někdo snaží celou záležitost zamést pod koberec.

Napsat komentář