Ach jo…

Vzhledem k tomu, že bratr je šéfredaktor Kunratického zpravodaje, mám ke zpravodaji velmi blízko. Tak blízko, že se na něm podílím a vytvářím předtiskovou přípravu. I když mě tato práce baví, sestavit jedno vydání zabere podle počtu stránek dva až tři dny. Zastupitelstvo obce Kunratice u Cvikova zamítlo v rámci úsporných opatření svěřit tisk zpravodaje odborníkům (obec Kunratice ušetří ze svého rozpočtu cca 10 000 – 12 000 Kč/rok) a zpravodaj tiskne na úřadu někdo. Ano někdo, protože nevím kdo. Po skončení jednoho zasedání zastupitelstva jsem se starosty zeptal, kdo tiskl zpravodaj. Odpověděl mi “Už jsem moc unavený“. Takže nevím kdo má prsty v tom, že zpravodaj vypadá tak, jak vypadá.

Jistě jste postřehli, že 4. letošní tištěné vydání zpravodaje nebylo sešité a navíc, stránky byly zpřeházené. O kvalitě tisku se snad ani nemusím zmiňovat. Mlhavé fotky zahlédli všichni, kdo jej měli možnost mít v ruce. Přitom tisková předloha zpravodaje, je sestavena tak, že stačí jen při tisku zvolit oboustranný tisk a tiskárna zařídí vše sama. Nevím, jestli se jednalo o nedopatření a nebo o záměr obecního úřadu poškodit v očích občanů Kunratic u Cvikova redakci zpravodaje. Lidová moudrost říká “Nehledej zlý úmysl tam, kde je nejjednodušším vysvětlením lidská hloupost“. Tudíž se přikláním k verzi, že se nejednalo o zlý úmysl. Na druhou stranu musím podotknout, že někdo dodržel mé instrukce ohledně nastavení Adobe Acrobat Readeru při tisku a okraje zpravodaje byly tak tenké, jak měly být. Konečně zase jedno malé plus pro OÚ Kunratice u Cvikova. Škoda že kunratický úřad dělá většinu věcí jen napůl a nemá těch plus více.

Nicméně, zpravodaj, jak jej tvoří současná (více členná) redakce nenechává některé lidi v klidu. Což je samozřejmě dobře. Místní SDH si na své členské schůzi odsouhlasilo text otevřeného dopisu pro veřejnost. V něm je mimo jiné vysvětleno, že v obci nefunguje jen SDH, ale i družstvo JSDH, které je zařazeno do IZS a je povolováno k ostrým výjezdům. Občas. Co se pěněz týká, v edtitorialu je překlep. Obec přispěla na koupi cisterny opravdu “jen” 300 000 Kč. Redakce se tímto omlouvá. Faktem zůstává, že tyto peníze byly z rozpočtu obce a byly tedy určeny ku prospěchu všech občanů. Zastávám názor, že JSDH takto drahé vozidlo na cca 3 – 4 výjezdy za rok (a to jsou povoláváni až jako poslední) nepotřebuje.

Je zmiňováno i 100 000 Kč, které jsou určeny na provoz právě JSDH. Pan Kettner se zapomněl zmínit, že v loňském roce jim tato částka byla bez vědomí zastupitelstva starostou navýšena o více jak 80 000 Kč. Když jsme pátrali, jak je to možné a kde se tyto peníze našly v rozpočtu obce, bylo nám OÚ Kunratice u Cvikova vysvětleno, že si je rok před tím ušetřili. Bohužel, takovýto nesmysl přelévání zbylých prostředků do nového rozpočtu rozpočtová legislativa nedovoluje. Ano, je to opět pochybení OÚ Kunratice u Cvikova. A naskýtá se další otázka. Proč JSDH dostává k dispozici každoročně 100 000 Kč, když před 2 roky předvedla, že si vystačí s necelými 20 000 Kč? Možná by se pak našly nějaké peníze na tisk zpravodaje a třeba i barevného, který se Vám tolik líbil.

Docházením na zasedání zastupitelstva jsem zjistil, že někteří zastupitelé neznají význam některých pojmů. Například pod pojmem antedatovat si představují přepsání data jiným, což je pozměňování, chcete-li falšování (správně je označení starším datem), pod pojmem webmaster si představují autora (správně je správce internetových stránek) a ve zmiňovaném otevřeném dopise si zase pletou redaktora se zpravodajem. Když nám pan Kettner vysvětlil rozdíl mezi SDH a JSDH, na oplátku já vysvětlím pojem redaktor. Redaktor je osoba, která se podílí na redakci, což je konečná úprava textu a obsahu před tiskem. Samozřejmě, že to nevylučuje, že by redaktor nemohl být i zpravodajem či autorem. Ale autorem může být i pekař, školník a nebo starosta SDH. Na webu místních hasičů se sem tam nějaký článek objeví, ale ne všichni občané Kunratic mají tu možnost, aby se k takovému obsahu dostali. Pro SDH je zdá se nepřekonatelný problém poskytnout tyto články redakci. Stačí je jen přeposlat na adresu zpravodaje a je to. Ale SDH nechce nebo neumí. A chcete, aby jste byli v případě ohrožení života ohnivým živlem závislí na lidech, kteří nechtějí nebo neumí?

Příspěvek byl publikován v rubrice Pochybení úřadu, Zpravodaj. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

1 komentář u Ach jo…

  1. novyzpravodaj napsal:

    Bohužel zastupitelstvo obce nepřálo autorům Kunratického zpravodaje.
    Nezoufejte je tu NOVÝ ZPRAVODAJ. Nový zpravodaj je v plenkách a zatím pouze na internetu, možná časem i v tištěné podobě.
    Jen upozorňuji že nejsme závislí na OÚ. a nemáme nic společného z autory kunratického zpravodaje

    http://www.novyzpravodaj.webpark.cz

Napsat komentář