Střet zájmů? Koho to zajímá?

Aneb jak by se dalo ušetřit 300 000 Kč.

Člen zastupitelstva obce, u něhož skutečnosti nasvědčují, že by jeho podíl na projednávání a rozhodování určité záležitosti v orgánech obce mohl znamenat výhodu nebo škodu pro něj samotného nebo osobu blízkou, pro fyzickou nebo právnickou osobu, kterou zastupuje na základě zákona nebo plné moci (střet zájmů), je povinen sdělit tuto skutečnost před zahájením jednání orgánu obce, který má danou záležitost projednávat. O tom, zda existuje důvod pro vyloučení z projednávání a rozhodování této záležitosti, rozhoduje tento orgán obce.

Tolik § 83 odst. 2 zákona o obcích.

Na 11. zasedání zastupitelstva obce Kunratice u Cvikova dne 11. 5. 2011 se projednávalo přidělení příspěvku pro SDH Kunratice u Cvikova ve výši 300 000 Kč.

Samozřejmě, že se příspěvek schválil. Ještě aby ne, když v zastupitelstvu sedí 5 členů SDH Kunratice u Cvikova.

  • Karel Minařík st.
  • Radek Kettner
  • Petr Tima
  • Petr Haman
  • Michal Iwanejko

Vzhledem k tomu, že jejich hlasování přineslo výhodu právnické osobě (SDH Kunratice u Cvikova), měli být z hlasování vyloučeni.

Zajímavé je také to, že se tento bod na programu objevil až dodatečně, před zahájením zasedání. Na vyvěšeném programu nebyl. Můj názor je ten, že vše probíhalo asi takto:

“Dneska tu není Pavlus a Třísko, tak můžem schválit ten příspěvek pro hasiče. Voni nám do toho nebudou kecat.” A vzhledem k tomu, že v jednacím řádu ZO je takový nesmysl, že návrhy bodů programu lze dodávat ještě 10 minut před zasedáním, tak se tam přidalo i schvalování příspěvku. Jak se zastupitelé mohou připravit na projednávání takového bodu? Dojde jim vůbec, jaké výhody a nevýhody mají cenné papíry? Asi těžko.  A toto není ojedinělý případ.

Kdyby však zastupitelé postupovali podle zákona, tak by bylo oněch 5 zastupitelů vyloučeno z hlasování a nemusely se prodávat cenné papíry, které mohly nadále v tichosti vydělávat v bance.

Jenže to by si starosta za obecní peníze nesměl nepřímo kupovat volební hlasy hasičů slibem: “Když mě budete volit, tak vám koupím nové auto.” A oni vskutku volili. Jako předseda volební komise, jsem viděl všechny volební lístky. Téměř u všech lístků, kde byli zaškrtnuti hasiči, byl křížek i u starosty.

Už je vám jasné proč

  • se v obci nesvítí celou noc (např. Pertoltice mají okolo 300 obyvatel, a tam se přes noc svítí)
  • nejsou opravené cesty
  • se škudlí na dětech (vyjma dětského hřiště)
  • není na kanalizaci
  • není na zasíťování nových stavebních parcel
Příspěvek byl publikován v rubrice Pochybení úřadu. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář