Výroční zpráva

Na 13. zasedání zastupitelstva (22. 6. 2011) můj bratr v diskusi požádal o předložení výroční zprávy. Ta má být do konce března zveřejněna podle zákona o svobodném přístupu k informacím (z. č. 106/1999 Sb.) . Starosta chtěl upřesnit tento požadavek. Osobně nechápu, co je potřeba úředníkům upřesňovat na jejich zákonných povinnostech. Bratr se tedy rozhodl, že navrhne předložení výroční zprávy do samostatného bodu programu příštího jednání.

Následně na to, jsem si podal podle zákona o svobodném přístupu k informacím žádost o kopie posledních pěti výročních zpráv. Od starosty mi přišla odpověď, že si nikdo o žádné informace nežádal, a tak úřad nevypracoval výroční zprávy.

Když pak na 14. zasedání ZO přišla výroční zpráva na přetřes, starosta začal mávat výroční zprávou. Rozhořčen, že musel vytvořit dokument, kde jsou samé nulové hodnoty. Na dotaz, jak dlouho tento dokument vytvářel, odpověděl “týden”.

Myslete si o mě co chcete, ale já zastávám názor, že člověk, který vytváří například takovýto dokument celý týden, nemůže zastávat post úředníka, natož dělat starostu.

Zákon o svobodném přístupu k informacím neumožňuje žádné výjimky pro povinné subjekty, po kterých nikdo nepožaduje informace, a tak jsou všichni povinni vypracovávat výroční zprávu. Tímto jsem zjistil, že OÚ Kunratice u Cvikova opět pochybil, minimálně pětkrát po sobě. Ale vsadím se, že kdybych požadoval všechny výroční zprávy za roky 2000 – 2010, našlo by se pochybení hned deset.

PS: Když už je výroční zpráva na světě, proč stále není do dnešního dne zveřejněna? Která nula je tam asi tajná? 😀

Příspěvek byl publikován v rubrice Pochybení úřadu. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář