23. zasedání ZO Kunratice u Cvikova

Ani 23. zasedání zastupitelů obce Kunratice u Cvikova nebylo úplně dokonalé. Předně je však potřeba zmínit, že byl tentokrát zastupitelům předložen a hlavně jimi projednán, stejný program, jako ten, který byl předložen veřejnosti. Čas teprve ukáže, jestli nastala nová změna, kdy starosta konečně pochopil, že je proti zákonu přidávat body programu jednání aniž by o nich veřejnost věděla nejméně 7 dní před zasedáním, a nebo jestli starostovi došly nápady, co ještě honem do programu přidat. Osobně fandím teorii první.

Neopomenu drobný starostův trapas s nahrávacím zařízením. Pohodil jej na stůl se slovy “Nahrává se.” a požádal zastupitele o překontrolování tohoto tvrzení. Proč? Najednou si nebyl jistý? Důvod byl na místě. Zařízení nenahrávalo. Napadá mne teorie, že z minulého zasedání nebyl díky stejnému pochybení pořízen audiozáznam. Proto asi starosta raději přistoupil k překontrolování stavu. Nicméně svou teorii potvrdím nebo vyvrátím až v okamžiku, kdy si najdu chvíli času a požádám OÚ Kunratice u Cvikova o kopie audiozáznamů z jednání ZO. Již teď se těším na tu “ochotu” a výmluvy. Možná se i dozvím, že jsou již smazány.

Pojďme se opět podívat na průběh jednání.

  • při schvalování programu jsem se starosty dotázal, co si mám představit pod nejasným pojmem Veřejná služba v bodě 10. Odpověděl mi “zcela profesionálně” jak je jeho zvykem “Dovíte se to.”. Asi v tom v tu chvíli ani on sám neměl jasno.
  • pan Tima u mne opět získal nějaké ty plusové body, a to při projednávání zadání podmínek pro výběrové řízení na vestavbu nové třídy ve škole. Na konci projednání starosta oznámil, že je zastupitelé berou na vědomí. Pan Tima jej upozornil, že podmínky je třeba schválit odsouhlasením.
  • starosta předkládá výroční zprávu podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Sláva! Nová změna! Toto je historicky první výroční zpráva, a to zákon platí již dvanáct(!) let. Ovšem, to by ani nebyl náš starosta, kdyby v ní neudělal nějakou botu, že? Při celkovém počtu žádostí 5 (bůh ví jestli), předložil špatná čísla. Na mou námitku je opravil, ale zase špatně. Přestože jsem se ihned hlásil o slovo, nebylo mi uděleno. K tomu došlo až po hlasování. Upozornil jsem ho opět na chybu v údajích. Jeho reakce? Že prý se to opraví. Tím to pro něj skončilo. Z toho vyplývá, že se schválila chybná výroční zpráva a pokud bude publikovaná se správnými údaji, pak zase není odsouhlasená. Tak jako tak, opět došlo k pochybení.
  • při projednávání přerozdělování financí na dětské akce pan Kettner navrhuje, aby byla zřízena komise ze dvou lidí, která by sledovala zastoupení místních dětí, které se akce zúčastní
  1. komise se zřizují v lichém počtu členů, aby se lépe předcházelo patovým situacím
  2. nechápu význam rozlišování zúčastněných dětí na místní a přespolní při nuzném příspěvku od OÚ v částce 3 000 Kč na akci
  3. on sám asi nikdy nebyl například na pouti v Brništi, kterou pořádá sama obec a je naopak ráda z hojné účasti (samozřejmě díky vstupnému)
  • starosta vyřkl “Peníze se nepřevádějí na další rok, bacha na to”. Zajímavé. Přitom předminulý rok navýšil bez vědomí zastupitelů hasičům rozpočet o několik desítek tisíc. Odůvodnění? Oni si je loni ušetřili.
  • starosta opět pochybil – bez vědomí a pověření zastupitelů obce podepsal smlouvu s Úřadem práce. Toto je v rozporu s usnesením zastupitelů.

Bohužel, opět se ukázalo, že loď se jménem Kunratice u Cvikova řídí nezkušený a neustále pochybující kapitán. Doufejme, že jí díky němu nepostihne stejný osud, jako nedávno havarovanou Costu Concordii.

Příspěvek byl publikován v rubrice Pochybení úřadu, Zasedání zatupitelstva. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář