21. zasedání ZO Kunratice u Cvikova

Jak byste se asi cítili, kdybyste cestovali autobusem, jehož řidič porušuje dopravní předpisy? Nejen, že je nezná, ale i ty co zná, porušuje vědomě. A představte si takového člověka, který například pilotuje letadlo a porušuje letové předpisy. Chtěli byste s takovým pilotem letět na dovolenou? O co hůř. Takovýto “řidič” či “pilot” zastupuje obec Kunratice u Cvikova na tom nejvýznamnějším postu. Nicméně, pojďme se podívat na tragikomické 21. zasedání ZO Kunratice u Cvikova.

  • zastupitelům je opět předložen jiný program, než ten, který byl vyvěšen pro veřejnost a vězte, že toto se stalo i přesto, že tento jev označila kontrola ODK MV za protiprávní. Bod zůstává i přes námitky zastupitelů pana Pavluse a pana Třísky v programu.
  • pan Kettner i přesto navrhuje doplnění dalšího bodu programu; po námitkách pana Pavluse a pana Třísky tento bod nakonec stahuje
  • stal se zázrak a zastupitelé projednávání plnění předchozího usnesení, tak jak si to stanovili jednacím řádem
  • starostovi je jedno, že porušuje zákon a je si toho vědom
  • Mgr. Minařík uvedl, že není známo, kolik se bude v příštím roce pořádat dětských akcí. Asi minulé zasedání prospal, neboť zde bylo řečeno, které akce pro děti a kdy bude pořádat jak místní SDH, tak i občanské sdružení MaZet.
  • ukazuje se, že přednesené seznamy plánovaných akcí pro děti nezaregistroval ani pan Tima a Iwanejko
  • pan Iwanejko uvedl, že neví, jaký odpad může místní SDH likvidovat. Zajímavé. Jednak je jejich členem a za druhé byl pověřen jejich prostřednictvím likvidovat odepsaný lázeňský kotel. Alespoň při likvidaci onoho kotle, si mohl prostudovat, jestli a jaké má místní SDH oprávnění pro likvidaci odpadů.
  • ZO rozhodlo o evidenci osob ukládajících odpad v areálu bývalé kovárny; zajímalo by mě, jakým způsoben se OÚ popere se shromažďováním osobních údajů (zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů)
  • zastupitelé schvalují a ani neví co; v předloženém materiálu k rozpočtovému opatření jsou nepřesnosti a paní Králová, která změnu předkládá jen řekne “Tak se na to nekoukejte, já to tu mám správně.” Nakonec se ukazuje, že jsou v předkládaném rozpočtovém opatření nesrovnalosti v řádu několik set tisíc. Paní Králová odchází předělat rozpočtové opatření, starosta nevyhlásí přestávku a projednává se další bod programu. Na co tedy zastupitelé schvalují na počátku svého zasedání program a jeho pořadí?
  • starosta ignoruje přítomnou veřejnost při projednávání opatření k pochybením OÚ Kunratice u Cvikova  (resp. k pochybením starosty), které zjistila kontrola ODK MV tvrzením “Obsah bodu všichni známe, nebudu to tu číst.” Veřejnosti však zpráva z kontroly nebyla předložena a do dnes není na obecním webu publikována. Vidím v tom záměr, aby se občané o pochybeních nedozvěděli a aby místní OÚ (rozuměj starosta) zůstal neposkvrněný a svatý.
  • Mgr. Minařík se ke zjištěným pochybením OÚ vyslovuje, že “obec jsme my všichni” (myšleno zastupitelé). Bohužel pro něj, pochybení se týkají pouze zaměstnanců OÚ (tj. starosta, místostarostka a účetní).
  • počet zastupitelů klesá na 5. V tomto počtu již není zastupitelstvo usnášení schopné. Starosta ignoruje připomínku o neusnášeníschopnosti a zasedání neukončuje. I zde starosta, coby předsedající, opět ignoruje zákon a opět jej vědomě porušuje. Paradoxně i při projednávání jeho pochybení.
  • na základě všech doložených pochybení pan Pavlus navrhuje hlasovat o odvolání starosty z jeho funkce. Jeho věrní to však považovali za vtip. Samozřejmě, že starostovy ovečky jej při hlasování podržely ve funkci. Bohužel.
  • pan Kettner mi sdělil, že já nemám nárok číst informace na úřední desce. Nevím. kde k tomuto nesmyslu přišel. I já jsem veřejnost. Kdyby však pan Kettner měl na správném chodu obce nějaký zájem, dočetl by se v § 26 správního řádu, že “Každý správní orgán zřizuje úřední desku, která musí být nepřetržitě veřejně přístupná. Pro orgány územního samosprávného celku se zřizuje jedna úřední deska. Obsah úřední desky se zveřejňuje i způsobem umožňujícím dálkový přístup.” Jenže správní řád není extra čtení pro hasiče, tak ho zřejmě nezajímá.
  • zastupitelé navrhují místostarostce, paní Hanákové, aby vedla evidenci obecně závazných vyhlášek obce (za rok jich obec schválí asi 5). Ta toto odmítá. Nevím, nakolik je pracovně na OÚ vytížena, ale zapsat pět dokumentů za rok, je asi už nad její síly. Asi by měla též zvážit své setrvání ve funkci.
  • zastupitelé málem odložili projednání bodu, aniž by o tom hlasovali; to však duchapřítomně zachránil Mgr. Minařík

Perličky z diskuse:

  • pan Kettner se projevil jako velký neznalec zákona o obcích (neměl by ho znát, když byl zvolen k jejímu zastupování?), když napadl pana Pavluse, který podle jeho slov protizákonně svolával zasedání, protože o svolání zasedání nepožádala alespoň jedna třetina zastupitelstva. Tato podmínka však musí být splněna pouze při svolávání řádného zasedání zastupitelů obce. Zasedání svolávané panem Pavlusem bylo náhradní. To však panu Kettnerovi zjevně uniklo. A jak pak by ne, opět nikde nic nehořelo.
  • Pan Pavlus však panu Kettnerovi vysvětlil, že se mýlí, že se jednalo o svolání náhradního zasedání ukončeného zasedání pro neusnášeníschopnost, které musí být svoláno do 15 dnů a pokud jej nesvolá starosta ani místostarosta, svolá je člen zastupitelstva.
  • Toto však kontroval pan Tima a zahrál si na zákonodárce výrokem “při dlouhodobé nepřítomnosti” (myšleno starosty či místostarostky). Až mi pan Tima najde tento nesmysl v zákoně o obcích, dám mu pětikorunu. Zatím mu též mohu jen doporučit, aby si alespoň přečetl zákon o obcích, pokud to se zastupováním obce myslí alespoň trochu vážně.

Suma sumárum, zdá se to jen mně, že členové SDH Kunratice u Cvikova nemají předpoklady pro výkon funkce zastupitele obce?

Příspěvek byl publikován v rubrice Pochybení úřadu, Zasedání zatupitelstva. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář