17. zasedání ZO Kunratice u Cvikova

Na zasedání zastupitelstva obce Kunratice u Cvikova docházím tak často, jak jen to jde. S klidem mohu i tvrdit, že jsem tam od voleb byl častěji, než někteří zastupitelé. 17. zasedání se napotřetí sešlo a opravdu přítomnost na něm byl pro mě zážitkem. Přináším Vám přehled několika mých zajímavých postřehů a ještě zajímavějších výroků.

  • Po roce mého docházení na zasedání si starosta konečně přečetl v zákoně o obcích, že nejsem občan obce ve smyslu tohoto zákona a nemám tedy právo se vyjadřovat k projednávaným věcem. Dokonce se snažil i citovat zákon (chvíli mu trvalo, než našel správnou pasáž – nepřipravenost, jako ostatně vždy), ale nedokázal ocitovat ani kompletní definici občana obce. Musel jsem ho dplnit. A to mi tvrdil, že si zákon prostudoval.
  • Starosta opakovaně mylně uváděl, že zápis ze zasedání ZO schvaluje. Omyl. Pouze jej podepisuje (popřípadě místostarosta). Zdá se, že studium zákona nějak zanedbal.
  • Starosta nařizoval, po nesmyslném hlasování o ukončení pořizování zvukového záznamu zasedání, panu Pavlusovi, aby vypnul záznamové zařízení, na které záznam zasedání pořizoval. Když toto pan Pavlus odmítl, starosta přerušil zasedání s tím, že jde volat policii. A že jste si policejního vozu před úřadem nevšimli? Ani jste nemohli. Po přestávce starosta oznámil, že na pana Pavluse podá trestní oznámení. (V zápise, který již pořizoval Mgr. Minařík, je jen zmínka o technické přestávce). Toto chápu jen jako výkřik do tmy. A i kdyby, nebude mu to nic platné. Na listinu základních práv a svobod je krátký.
  • Pan Iwanejko navrhoval, aby zvukový záznam zasedání ZO zůstal archivován na OÚ pouze pro potřeby OÚ. Bohužel, i tento záznam musí být na požádání veřejnosti (rozuměj komukoliv) poskytnut, protože je to prostě informace, kterou má úřad k dispozici.
  • Starosta se zeptal pana Třísky “Nebral jste drogy?
  • Mgr. Minařík vyřknul domněnku, že za obsah webu zodpovídá webmaster. Bohužel pro něj webmaser nerovná se redaktor. Jako letitý webmaster, si to mohu dovolit tvrdit. Nicméně, tato mylná informace byla hlavní záminkou, jak odebrat správu obecního webu panu Pavlusovi. Novým webmasterem je paní Bc. Hradiská, která ač funkci přijala, asi o redakčních systémech moc povědomí nemá. Nicméně, rád ji potřebné vysvětlím a pomohu jí. Hlaní pro OÚ je, že správu již nebude dělat pan Pavlus. O správu obecního webu se hlásil i pan Třísko. Ovšem Mgr. Minařík namítal, že by to nebylo košer, kdyby pan Třísko spravoval dvě (zatím funkční, na rozdíl od veřejného rozhlasu) obecní média. Zajímavé je, že v minulém období Mgr. Minaříkovi souběžné vedení zpravodaje, správa obecního webu a ještě funkce zapisovatele košer připadalo. Aby ne, když vše měl pod palcem on a mohl otce, coby starostu, všude chválit.
  • Pan Kettner uvedl, že pan Pavlus používá nelegální software. K tomuto tvrzení jej vedl text “Vytvořeno pomocí Software602 Print2PDF 8. Tuto řádku odstraníte zakoupením licence a aktivací na http://www.software602.cz/” na koncích stránek PDF dokumentů, které vytvářel pan Pavlus pro publikování na obecním webu. Na rozdíl od předešlých webmasterů mu totiž došlo, že například formát DOC je pro publikování nevhodný. Citovaný text však neznamená, že se jedná o nelegální software. Jde totiž o úmyslné “hyzdění” dokumentů freewarovou verzí konvertoru, a tím nucení uživatele k zaplacení poplatku za Pro verzi.
  • Mgr. Minařík uvedl, že tento web je stranický. Jako žák ZŠ jsem byl sice pionýrem, ale v dospělosti jsem do žádné strany nevstoupil. A ani to nemám v plánu. Takže nemohu soudit, nakolik má pravdu. Ale pokud má o stranických webech povědomí, ve které straně jej získal?
  • Mgr. Minařík lhal, že pan Třísko stáhl úpravu jednacího řádu ZO bez uvedení důvodu. Viz. zápis ze 16. zasedání ZO (bod 6).
  • Starosta přiznává, že neví jak se číslují vyhlášky obce. Zdá se, že zákon o obcích je nad jeho síly. Pane starosto, právní předpisy obce se označují pořadovými čísly. Číselná řada se uzavírá vždy koncem každého kalendářního roku.
  • Pan Kettner se diví, že v obecním bytě v bytovce je bojler. Přitom o tom starosta informoval na předchozím 16. zasedání. Mj. prostřednictvím SDH se likviduje lázeňský kotel, který byl nahrazen právě tímto bojlerem.
  • Starosta opakovaně porušil zákon o obcích a úkoloval kontrolní výbor. Přestože již byl v předchozím případě na toto porušení zákona upozorněn, s klidem zákon obešel znovu. Jak je to možné? Výbor plní úkoly, kterými jej pověří zastupitelstvo obce.
  • Pan Kettner, přiznal že akce pořádaná SDH pro děti nestála za nic. Prý jak jsem já napsal. Ale marně pátrám v paměti, jestli tu někdy nějaký takový článek byl. Ovšem souhlasím s ním, že za moc nestála. Ale na druhou stranu, kdo a co v obci pro děti dělá? V drtivé většině sdružení MaZet, a tomu se vedení obce snaží akorát tak házet klacky pod nohy.

Občané Kunratic u Cvikova, je Vám skutečně jedno, že Vámi zvolení zastupitelé lžou, neznají zákon a vědomě jej porušují?

Motto: Kdo lže, ten krade. A kdo krade, může i zabít.

Příspěvek byl publikován v rubrice Zasedání zatupitelstva. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář