Voliči, trhněte si nohou. Váš názor nás nezajímá!

Ano, je to tak. I takovýto postoj umí zaujmout zastupitelstvo obce Kunratice u Cvikova. Sice se zastupitelé v povolební euforii voličům klaněli, ale když přijde na lámání chleba, tak je názor jejich voličů, které mají zastupovat, nezajímá.

Jak je to možné? Jednoduše. A opět to vyplývá z neznalosti zákona o obcích (z. č. 128/2000 Sb.). Zdá se, že pokud se na zasedání zastupitelstva projednává nějaké ožehavé téma, které již má z nějaké “informativní schůzky některých zastupitelů” (rozuměj bez Třísky a Pavluse) předschválené řešení a občanům se to nelíbí, tak jsou na základě nesmyslu v jednacím řádu zastupitelstva vyloučení z projednávání.

Důkazem je toho zápis z 9. zasedání zastupitelstva dne 20. 4. 2011 (Ad 1). Přestože jsem zastupitelům sdělil, že je to nezákonné, tak se mi jen vysmáli. Ale bohužel, zastupitelé obce pochybili, neboť § 16 odst. 2 písmeno c) zákona o obcích jasně hovoří o tom, že “občan má právo vyjadřovat na zasedání zastupitelstva obce v souladu s jednacím řádem svá stanoviska k projednávaným věcem“. Důležité je slovo projednávaným. Je totiž naprosto rozdílné od slova projednaným, tedy již neovlivnitelným.

Tento nešvar je však častým pochybením vícero obcí, než jen Kunratic u Cvikova, jak vyplývá ze stanoviska Odboru dozoru a kontroly veřejné správy MV.

Příspěvek byl publikován v rubrice Pochybení úřadu. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

1 komentář u Voliči, trhněte si nohou. Váš názor nás nezajímá!

  1. Vratislav Rejzek napsal:

    Občanům nemůže být upíráno právo, vyjádřit se k projednávanému bodu dříve, než je o něm hlasováno. Takové totalitní praktiky jsou v demokratickém zřízení nepřípustné.

Napsat komentář